Milyen feladatai vannak a műszaki ellenőrnek az építkezésben?

Legyen szó egy kisebb építőipari feladatról, mint például egy falvágás, vagy akár egy komolyabb, teljesen új épület felépítéséről vagy egy réginek a felújításáról, nagyon fontos, hogy megfelelő szakember irányítsa a munkálatokat, folyamatosan ellenőrizze és ezen felül tisztában legyen a jogszabályokkal. Olyan műszaki ellenőrre van tehát szükség, aki elősegíti azt, hogy az épület, vagy akár csak egy kisebb beavatkozás is a jogszabályoknak megfelelően menjen végbe.


project-engineer

Feladatai: a teljes munkafolyamat alatt ellenőrzi és betartattja a hatósági előírásokat és a munkaterv tiszteletben tartását, valamint annak a terv szerinti haladását. Ezen felül engedélyeztetnie kell a végrehajtást és a tervek jóváhagyását, hogy a munkálatok szabályosan folytatódjanak. Ha szükséges, akkor olyan plusz vizsgálatokat is el kell végeznie, mint például a talaj vizsgálata vagy a környezetvédelem, ugyanis sokkal több függ ezeken a tényezőkön, mint azt gondolnánk.

Továbbá: folyamatosan ellenőriznie kell azt, hogy a határidők, a hatósági engedélyek és a különböző előírások be vannak tartva és ezek szerint halad a munka. Kevesen tudják azt, hogy van egy úgynevezett “építési napló”, melyben ugyancsak ellenőrizni kell a bejegyzések pontosságát és megbízhatóságát. Ez az építési napló arra is szolgál, hogy akármilyen hibát, hiányosságot vagy eltérést észlelnek a munkálatok során, ebbe a naplóba kell majd bejegyezni. Ezen felül a műszaki ellenőrzéseket is dokumentálnia kell a naplóban.

A műszaki ellenőr feladatai közé tartozik az is, hogy rendelkezzen egy úgynevezett “B tervvel” is, amennyiben tervváltoztatásra lenne szükség különböző okokból kifolyólag. Legyen szó akár gazdasági vagy műszaki okokról, egy jó műszaki ellenőrnek felkészültnek kell lennie minden olyan eshetőségre, ami valamilyen szinten gátolhatja a munkát, vagy visszatarthatja a munka folyamatának haladását.

Az épület átadásakor is kulcsszerepe van a műszaki ellenőrnek, épp ezért az ő jelenléte kötelező olyankor. Ki más biztosíthatná a megrendelőt arról, hogy a munkálatok minden jogszabálynak megfelelően történtek, mint az, aki végig jelen volt és mindent folyamatosan szem előtt tartott a biztonság és a határidő betartásának érdekében.

A műszaki ellenőr már a tervek elkészítésétől fogva jelen kell legyen az építkezés folyamatában, azonban nem szabad összetéveszteni a feladatát a műszaki vezetőével. A műszaki ellenőr sokkal inkább a megrendelővel van szorosabb kapcsolatban a munkálatok során, abban az értelemben, hogy folyamatos helyzetjelentést biztosít az építtetőnek és tanácsokkal látja el az építkezés szempontjából.

Összefoglalásként elmondható, hogy a műszaki ellenőr célja nem más, mint az építtetővel kötött szerződésben található szabályok, határidők és munkálatok pontosságának a betartása, vagyis az, hogy a munkálatok előtt stabilizált feltételek szerint történjen a munka.