Hogyan építsünk gipszkarton válaszfalat?

Mielőtt akármilyen válaszfal építésébe kezdenénk, fontos néhány tényezőt megvizsgálnunk. Kezdő lépésként fel kell mérni az építmény készültségi fokát, majd a válaszfalak helyét. A munkához nem láthatunk hozzá addig, amíg meg nem győződünk arról, hogy a mennyezet és a padló kellőképpen egyenes a beavatkozáshoz, valamint nem szabad elfeledkeznünk az áram vezetéséről sem. Épp ezért, ha a válaszfalakban szeretnénk vezetni az elektromos szerelvényeket, akkor azoknak is meg kell állapítanunk a kivezetési helyüket.

gipszkarton valaszfal

A válaszfalak elhelyezése előtt két szempontot kell figyelembe venni: első sorban azt, hogy a padló nem rongálódhat, miután ráhelyeztük a válaszfalat, másodszor pedig a hangszigetelést, ugyanis senki sem szeretné, hogy a falakon át minden szó hallható legyen. A válaszfalakat kitűzhetjük lézerrel vagy csapózsinórral egyaránt, a szakértő véleményének függvényében.

A válaszfalak ugyebár vízszintes (UW) és függőleges (CW) profilokból állnak, az utóbbiakon olyan “H” alakú bemetszés található, amely segítségével különböző installációs vagy elektromos vezetékek elvezetését segíthetjük elő. Nagyon fontos tudni, hogy ha rövidíteni szeretnénk ezeket a CW profilokat, akkor azt úgy tegyük, hogy a H alakú bemetszést ne tüntessük el mindkét végéről, hiszen mint azt az előbb is olvashattuk, fontos szereppel rendelkezik.

A válaszfal határoló függőleges és vízszintes profiljaira olyan szivacsos csíkot ragasztunk fel, amelyekhez ezeket a profilokat rögzítjük. A rögzítési távolságokat a következőképpen kell szemmel tartani:
– a rögzítések egymástól való távolsága max. 80 cm
– az első csatlakozási pont távolsága a sarkoktól max. 20 cm
– a tető szerkezetének lehajlása 10 mm-nél nagyobb

Miután a vízszintes profilokkal készen vagyunk, függőleges profilokat helyezünk közéjük a következőképpen: odafigyelünk először is arra, hogy a CW profil hoszza olyan legyen, hogy az alsó UW profilba helyezve a CW profil felső vége legalább húsz millimétert csússzon be a felső profilba. A függőleges profilok helyét semmiképpen sem véglegesíthetjük addig, amíg falborítás nincs készen.

Hogyan helyezzük el a CW profilokat?
– fontos, hogy a függőleges profilok szárai a falborítás szerelésének irányába nézzenek;
– a CW profilokat csupán becsúsztatjuk az UW profilokhoz, és nem kell erősen rögzíteni;
– a felszerelésük után a “H” nyílásoknak egyazon magasságban kell lenniük;

Ha ezekkel készen vagyunk, jöhet a gipszkartonozás: a teljes méretű lapokat úgy helyezzük el, hogy párhuzamosak legyenek a függőleges profilokkal. Megtörténhet az, hogy a válaszfalak magasabbak, mint a gipszkarton lapoké, és ebben az esetben az a teendő, hogy különböző lapokat szabunk a hézagokhoz, ügyelvén arra, hogy elkerüljük a kereszthézagok kialakulását.

Ha készen vagyunk az oldalak gipszkartonozásával, akkor rendezzük el az installációkat, hogy az utolsó fázisba érhessünk, vagyis az ásványgyapot szigeteléshez.
Ezt az ásványgyapotot hézagmentesen, egészben kell elhelyezni, amit összecsúszás gátlók, függesztők is segítenek.