Gipszkarton – előnyök II.

Előzőleg láthattuk a gipszkarton legfontosabb és legáltalánosabb jellemzőit, melyek közül mindegyik csak és kizárólag előnyként sorolható fel. Kezdve a remek hőszigetelő hatásával, melynek köszönhetően a rezsin is spórolhatunk télen, hiszen nem engedi ki egykönnyen a meleget a szobánkból, folytatva a kitűnő hangszigetelő képességével, a gipszkarton egy nagyon jó választásnak bizonyult, ha esetleg válaszfalakon gondolkodunk. Azt sem lehet elégszer hangoztatni, hogy a gipszkarton felülete repedésmentes marad, mivel hő és nedvesség hatására vagy kitágul, vagy összezsugorodik, repedést azonban semmiképp sem okoz.

gipszkarton elonyok 2

Ezekkel még mindig nem zárhatjuk le a gipszkarton mellett szóló érveket. Fontos ugyanis tudni azt is, hogy a gipszkarton környezetbarát anyag, ami természetes anyagokból készül, így hát a gyártása is természetes módon történik. Ha ez még nem lenne elég, bizonyára nem sokan tudják azt, hogy a gipszkartont újra is lehet hasznosítani, így nem vész kárba.

Nem véletlenül sorolhatjuk ezt az anyagot a szárazépítési technikák legjobbjai közé. Mi a szárazépítési technológia? A gipszkarton esetében azt jelenti, hogy a falak felállítása után közvetlenül elkezdhetjük a festést vagy a tapétázást, mivel a falak száradására nem kell várni. Ez az előnye nagyon jól kiemelkedik, ha a téglafalakkal állítjuk párhuzamba, ugyanis az utóbbi esetben jól tudjuk, hogy várnunk kell, míg megszárad a fal, ugyanis addig tehetetlenek vagyunk és nem tudunk haladni a munkával.

Ha készen vagyunk a falak festésével, vagy tapétázásával, akkor nem marad más hátra, mint berendezni a szobát. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mennyire strapabíró a gipszkarton, és vajon milyen nagyságú és súlyú polcokat, esetleg szekrényeket szerelhetünk fel rá, mennyit bír, mennyire terhelhetjük meg? Ebben az esetben ajánlatos szakértő tanácsát kérni, de ugyanakkor biztosak lehetünk abban, hogy a gipszkarton teherbírása igen nagy, így hát több, mint valószínű, hogy gond nélkül felszerelhetjük a kívánt polcokat.

Amikor a szobánkban tartózkodunk, a falak jelentősen befolyásolják a közérzetünket, és nem feltétlenül csak a színvilágban, ahogy azt a legtöbben gondolják. Azok a falak ugyanis, amelyek optimálisan tudják szabályozni a klímát, kellemes közérzetet nyújtanak a lakóknak. A gipszkarton tehát kiválóan szabályozza a helyiség nedvesség- és páratartalmát, épp ezért biztosít jó klímát télen és nyáron egyaránt, hogy kényelmesen érezzük magunkat a lakásunkban.

Végül, de nem utolsó sorban azt is hozzá kell tenni, hogy a gipszkartonnal számos értékes percet spórolhatunk meg, ha esetleg tűz tör ki a lakásunkban. Míg a fa alapú burkolatról nem mondható el, hogy tűzvédelmi szempontból jól teljsít, a gipszkarton olyan anyagokat tartalmaz, melyek tűz esetén gátolják a lángok gyors terjedését. Már csak ezért az egy tulajdonsága miatt is érdemes ezt az anyagot választani, hiszen tűz esetén minden perc életmentő lehet.