Fontos tények a hőszigetelésről

A hőszigetelés azt jelenti, hogy meggátoljuk azt a folyamatot, aminek során két, különböző hőmérsékletű tér hőt ad át. Ezt egy olyan hőellenállással bíró szerkezettel érjük el, amelyet hőszigetelő anyagoknak nevezünk. A hőszigetelő anyagok tehát megakadályozzák azt, hogy télen a hideg váltsa fel a meleg klímát a lakásban, nyáron pedig a hűvös levegő kiáramlását, illetve a meleg beszűrődését. A hőszigetelő anyagokról fontos tudni, hogy előfordulhatnak a természetben, de mesterségesen is előállíthatóak, amelyek egy szilárd vázból és levegővel megtöltött pórusokból épülnek fel, így a hőmozgás nem jöhet létre két eltérő klíma között és a párahatásból adódó elváltozásokat is orvosolják.

fontos tenyek a hoszigetelesrol

Hőszigetelés szálas anyagok esetében: ezeknél az anyagoknál a hőszigetelő levegő beszorul az összesűrített elemi szálak közé, és kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek. De nem csak hőszigetelő tulajdonságuk jó, hanem ugyanakkor remek hangszigetelők is. A belső szigeteléskor leggyakrabban az üveggyapotot használják, mivel ez a legelterjedtebb szálas hőszigetelő anyag, és nem utolsó sorban a tűzálló képessége is említésre méltó.

Üreges szerkezetű hőszigetelő anyagokról is beszélhetünk, melyekre jellemző az egyenletes elhelyezkedés és az egyenletes méretű pórusok. Ilyen például a habüveg vagy a parafa. A parafa kiváló szigetelőanyag, mivel nagyon jó és egyedi a sejtszerkezete. Eredetileg arra szolgált, hogy óvja a fát a tengeri levegő sótartalmától és ugyanakkor az ingadozó hőmérséklettől is. Épp ezért használják gyakran a parafa termékeket a lakások hőszigetelésére is.

Tudtad-e?
Ha az épületet nem látjuk el minőségi hőszigeteléssel, akkor a hőveszteség magas lehet. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy télen sokkal hamarabb lehűl a lakásunk hőmérséklete. Az épületek hővesztesége a következőképpen oszlik meg: 30-40 százalék a falakon át, 20-30 százalék a tetőn keresztül, 15-25 százaléknyi hő az ablakon át távozik, míg 10-15 százalékot a padlón ad le.

Milyen egy jó hőszigetelő anyag?
Az anyag hőszigetelő képessége fordítottan arányos a hővezetési tényezővel: ez azt jelenti, hogy minél alacsonyabb a hővezetési tényező, annál jobb a hőszigetelés. Ezen felül nem szabad nedvszívónak lenniük, mert ha víz kerül a hőszigetelő anyagokba, akkor a hőszigetelés minősége romlik. Ami a korróziót illeti, ki van zárva, ha a hőszigetelő anyagokról és a velük érintkező anyagokról van szó, ugyanis ez is jelentősen ront a hőszigetelő képességen.

Ezen tényezők mellett a nyomószilárdság is fontos szerepet játszik, ugyanis a nagy terhelésnek ellenállnia kell, így hát ha nem elég magas a szigetelés nyomószilárdsága, akkor ez káros következményekkel jár az anyag formájára nézve. Ha szigetelőanyagot vásárolunk, mindenképp olyat keressünk, amelynek a tűzálló képessége magas színvonalú, hiszen egy tűz esetén értékes perceket nyerhetünk azzal, hogy nem kezd el égni a szigetelő anyag.

Ha tehát hőszigetelést szeretnénk beépíteni, mindenképp győződjünk meg arról, hogy a legjobb anyagokból választjuk ki annak érdekében, hogy kényelmesen érezzük magunkat az otthonunkban, és ami ennél is fontosabb, minden esetben biztonságot nyújtson számunkra.