A parafa, mint szigetelőanyag

A hőszigetelés által azt a folyamatot értjük, amely során két tér között nem jöhet létre a hőmérséklet átengedése, egyszerűbben fogalmazva egy melegebb szoba nem engedi ki a meleget télen, így nagyon sokat spórolhatunk a fűtéssel is. Nyáron pedig a meleg nem áramlik be a lakásunkba. Fontos tudni, hogy a melegebb hőmérsékletű tér áramlik az alacsonyabb hőmérséklet felé, így nyáron, ha nem rendelkezünk megfelelő hőszigeteléssel, a hűvös szobánk nem marad sokáig hűvös.
parafa mint szigeteloanyag
De milyen hőszigetelő anyagot válasszunk? Bizonyára szeretnénk olcsón is vásárolni, de ugyanakkor hatékony eredményhez jutni; szeretnénk könnyen kezelhető anyagokkal dolgozni és gyorsan haladni a munkával; szeretnénk olyan hőszigetelőt beépíteni a lakásunkba, ami télen és nyáron egyaránt eredményes. Mit válasszunk hát?

Az eredményes hőszigetelés egyik kiváló anyaga a parafa, ami két formában is beszerezhető: expandált (ami fekete színű és magas hőmérsékleten tömbösítenek), valamint agglomerált (nagyobb szemcsék által végzik el a tömbösítést, súlya nagyobb, mint az expandálté). A parafa kérgének eredeti funkciója nem más, mint a fa megvédése olyan anyagokkal szemben, mint a sós tengeri levegő vagy a hőmérséklet ingadozása, esetleg a túlságosan erős napsugarak. Érthető hát, hogy a parafa ugyanezt a hatást éri el akkor is, ha szigetelőanyagként használjuk a lakásunkban.

Tulajdonságai:
– Páraáteresztő képesség
– Hőreflektáló hatás
– Kiváló hangszigetelő és hőszigetelő egyben
– Hosszú távú, jó befektetés

A parafával könnyű dolgozni, hiszen a parafa lemezeket könnyen szabhatjuk és ragaszthatjuk a felületre. Ha ezzel készen vagyunk, jöhet a vakolás, ami lehet perlites vakolat, de akár parafa vakolat is. A parafa vakolatot ajánljuk ennél a pontnál, hiszen remek hőreflektáló hatást érhetünk el általa. Fontos, hogy olyan szigetelőanyagot használjunk, ami nem káros az egészségünkre, a parafa pedig erre a legjobb példa, mivel természetes lélegző, így hát nincs negatív hatása annak, ha „együtt lélegzünk” vele.

Még egy érv, ami a parafa mellett szól az, hogy nem csak jó hőszigetelő, de hangszigetelő képessége is ugyanolyan eredményes. Ráadásul a fenntarthatóság szempontjából is kitűnő választás; a parafa egy természetes, természetből nyert anyag, így hát érhető, hogy a lakók közérzete is sokkal jobb egy olyan környezetben, ami természetes anyaggal van szigetelve.

A parafa nem csak hőszigetelésre alkalmas, ugyanis számos más területen is hasznát veszik:

– Tömítés az elektronikai iparban
– Építőipari felhasználás
– Dekorációként
– Parafa tekercsek padlóburkolatok alá
– Parafa dugó

A parafa tehát egy tartósan jó szigetelőanyag, de ugyanakkor számos előnye van még, mint például az, hogy nehezen ég, és égéskor mérgező gázoktól sem kell tartanunk. A parafa egy forradalmian jó anyag, és az egyik legjobb választás hőszigetelés céljából. Vásárláskor mindenképp megbízható szaküzletbe menjünk és kérjük a megbízható eladó tanácsát és ajánlatait.